Jak ułozyć równania do zadania z treścią?
Staff: Adam ma teraz 3 razy tyle lat, ile Ewa miała wtedy, gdy Adam miał tyle ile Ewa ma teraz. kiedy
Ewa będzie mieć tyle lat, ile ma teraz Adam to razem będą mieć 28 lat. lle lat obecnie mają
Adam i Ewa? Jak ułożyć do tego równania?
10 gru 16:35
ABC:
rzuciłeś na brainly a tam ci źle rozwiązali
10 gru 16:36
Staff: wiem jakie maja byc wyniki ale jakie równania do tego ułożyc? jedno wydaje mi sie ze 3x−y=28?
10 gru 16:42
ABC:
wszystko zależy co oznaczysz jako x,y
10 gru 16:44
Staff: Adam − x, Ewa − y
10 gru 16:47
ABC: ale obecny ich wiek?
10 gru 16:51
ABC:
zrób sobie tabelkę z ich wiekiem w różnych okresach, zauważ że z treści wynika że Adam jest
starszy od Ewy
czyli x> y
10 gru 16:54
Staff: tak mi się wydaje
10 gru 16:54
ABC:
Adam jest starszy od Ewy o (x−y) lat czyli Adam miał tyle lat ile Ewa ma teraz (x−y) lat temu
a wtedy ona miała y−(x−y) lat czyli 2y−x lat
czyli pierwsze równanie x=3(2y−x) , po przekształceniu 4x=6y
myśl sam nad drugim w ten deseń
10 gru 16:58
ABC:
no dobra napiszę ci drugie , za (x−y) lat Ewa będzie miała tyle co Adam teraz , a on też będzie
o tyle lat starszy, razem będą mieli 28
czyli y+(x−y)+x+(x−y)=28 , 3x−y=28 tak jak chciałeś i rozwiązaniem jest
x=12 y=8
10 gru 17:05
Staff: Dziękuję bardzo
10 gru 17:13