Zadanie z ciągów. Poproszę o pomoc w rozwiązaniu
Enclaar:
Trzy liczby stanowią ciąg arytmetyczny, a ich suma jest równa 6.
Największa z tych liczb jest o 40% większa od sumy pozostałych.
Znaleźć te liczby
10 gru 15:34
Pitbull puppies forever!:
(x−r)+x+(x+r)=6
3x=6
x=2
2−r, 2, 2+r
załóżmy r>0
2+r=1.4(2−r+2)
2+r=1.4(4−r)
2+r=5.6−1.4r
2.4r=3.6
r=1.5
0.5 2 3.5 twoje liczby , ciąg rosnący
gdy r<0
2−r=1.4(2+r+2)
2−r=1.4(4+r)
2−r=5.6+1.4r
−3.6=2.4 r
−1.5=r
3.5 2 0.5 te same liczby tylko teraz ciąg malejący
10 gru 15:49
Enclaar: Dziękuję. Wszystko się zgadza.
10 gru 19:34