procenty
kat: zad.
Cena kajak wynosi 1000zł . Jego cenę na początku podniesiono o 20%, a następnie o 15%.
o ile wzrosła cena kajak w stosunku do ceny początkowej?
1380zł− cena kajaka po podwyżkach
cena kajaka w stosunku do ceny początkowej (to jakim procentem jednej liczby jest druga):
13801000 = 1,38 * 100% = 138%
1000zł to 100% czyli 138% − 100% = 38%
czy dobrze rozumuje i rozwiązuje zadanie? proszę o odpowiedz
9 gru 22:21
. :
1.2*1.15 = 1.38 − > cena podniesiona o 38%
Odpowiedz dobra. Trochę za dużo liczysz, ale najważniejsze że rozumiesz 'co się dzieje'
9 gru 22:26
kat: czy tak samo się będzie obliczać obniżki
np cena po obniżkach będzie wynosić 750zł
cena początkowa 1000zł
to stosunek ceny początkowej do ceny po obniżkach będzie wynosił:
7501000 = 0,75 * 100% = 75%
czyli cenę obniżono o 100%−75% = 25%
9 gru 22:28