Obliczć granice korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych
Arturo: Mam problem z trzema poniższymi przykładami. Proszę o pomoc (mogą być wskazówki, nawet nie musi
być rozwiązanie całego zadania).
| 3√1+x−6√1−x | |
2. lim (x→0) |
| |
| x | |
3. lim (x→0) (1+tg2x)
ctgx (tutaj kojarzę, że powinienem skorzystać z tego, że lim (x→0)
(1+x)
1/x = e, ale nie wiem jak przekształcić.
9 gru 15:47
Arturo: Ok punkt 3 udało mi się poprzez zamianę potęgi. Czy poratujecie w zakresie punktu 1 i 2?
9 gru 16:58
jc: xπ−xe | | xπ−1 | | xe − 1 | |
| = |
| − |
| →π−e przy x→1 |
x−1 | | x−1 | | x−1 | |
3√1+x − 6√x−1 | | 3√x+1−x | | 6√1−x − 1 | |
| = |
| − |
| |
x | | x | | x | |
3√1+x − 1 | | (1+x) − 1 | |
| = |
| = |
x | | x(3√x+1)2 +3√x+1 +1) | |
| 1 | |
= |
| →1/3 przy x→0 |
| 3√x+1)2 +3√x+1 +1 | |
Podobnie z drugim składnikiem.
9 gru 21:01
Arturo: Dzięki

Co do przypadku nr 1 to jednak po takim przedstawieniu tego wyrażenia jak Twoje nie wiem jak z
tego wyszedł taki wynik. A czy można byłoby to zrobić tak:
xπ−xe | | xπ | | xe | | ln(xπ) | | ln(xe) | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| ln(x) | | ln(x) | | ln(x) | |
π |
| − e |
| =π−e bo |
| przy x→1 = 1 , ale nie wiem czy tak |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
bezkarnie mogę zlogarytmować
10 gru 18:32
Arturo: | (1+x)a−1 | |
Może inaczej. Skorzystałeś tutaj z zależności lim (x→0) |
| =a? Czy taką zależność |
| x | |
można traktować jako granicę podstawową wyrażeń nieoznaczonych?
10 gru 19:14