odchylenie przecietne, regresja
Nela: Badając zależność między wielkością produkcji x pewnego wyrobu a zużyciem y pewnego surowca
zużywanego w produkcji tego wyrobu otrzymano następujące wyniki (x − w tys sztuk, y − w
tonach)
x − 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
y − 0.8, 1.3, 1.4, 1.7, 1.8, 2.0, 2.2
wyznaczyć prostą y = ax + b opisującą zaleznosc wielkosci y od wielkosci x. Obliczyc
odchylenie przecietne do prostej regresji, ze wzoru
s = pierwiastek 1n−2∑(y−y)2
gdzie :
yi = wartosci empiryczne
y(z kreseczką na górze) − wartosci funkcji y =ax+b
n−liczba pomiarów
8 gru 22:12
9 gru 07:44