Ciągłość funkcji
Aruseq: W jakich punktach ciągła jest funkcja:
W odpowiedziach jest tylko 0. Czemu nie jest to zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem liczb
całkowitych różnych od zera?
8 gru 21:24
wredulus_pospolitus:
Q oznacza zbiór ... jaki

Zbiór liczb całkowitych

Keeee
8 gru 22:23
wredulus_pospolitus:
Kiedy funkcja jest ciągła w jakimś otoczeniu?
Jest wiele definicji, ja przytoczę taką (własnymi słowami oczywiście):
Funkcja jest ciągła w otoczeniu punktu x0, jeżeli dla każdego ciągu {xn} zachodzi:
lim xn = xo ⇒ lim f(xn) = f(xo)
dla każdego punktu x0 ≠ 0 mogę wybrać dwa takie ciągi:
1) xn ∊ Q ... wtedy oczywiście lim f(xn) = 0
2) xn ∉ Q .... wtedy niestety lim f(xn) = x02 ≠ 0
skoro te dwa ciągi nie zbiegają do tej samej granicy ... nie możemy mówić o ciągłości w punkcie
x0 ≠ 0
8 gru 22:28