zadanie z parametrem
magnificant: mx + 3y = 2
3x + my = m2
wyznacz wsztstkiue wartosci parametry m dla ktorych uklad rownan jest oznaczony. a para liczb x
y bedaca rozwiazaniem spel;nia warunek x − y ≤ 2
prosze o pomoc tylko nie metoda wyznacznikow jesli mozna, jakas naprostsza prosze
8 gru 20:18
chichi:
| | 2 − mx | |
mx + 3y = 2 ⇒ y = |
| , teraz kładąc do drugiego równania mamy, że: |
| | 3 | |
| | 2 − mx | | 3m2 − 2m | |
3x + m |
| = m2 ⇒ x = |
| (pamiętaj o założeniach!), |
| | 3 | | 9 − m2 | |
| | | |
no to w takim razie: y = |
| , uprość, a następnie podstaw te |
| | 3 | |
wyrażenia do nierówności x − y ≤ 2 i rozwiąż nierówność
8 gru 20:24
Mila:
1)
Eliminacja y
mx + 3y = 2 /*(−m)
3x + my = m
2 /*(3)
==========
−m
2x−3my=−2m
9x+3my=3m
2
========== (+)
−m
2x+9x=−2m+3m
2
x(−m
2+9)=m(−2+3m)
−m
2+9≠0⇔m≠3 i m≠−3
2)
Eliminacja x
mx + 3y = 2 / *(−3)
3x + my = m
2 / *m
−−−−−−−−−−
−3mx−9y=−6
3mx+m
2y=m
3
=============(+)
−9y+m
2y=−6+m
3
y*(−9+m
2)=m
3−6
m
2−9≠0⇔m≠3 i m≠−3
=============
3) układ oznaczony dla m∊R\{−3,})
x−y<2
| m*(2−3m) | | m3−6 | |
| − |
| ≤2 i (m≠3 i m≠−3) |
| m2−9 | | m2−9 | |
dalej spróbujesz sam?
8 gru 21:05
magnificant: nie rozumiem o co dokladnie chodzi w tym zadaniu jaka tu jest filozofia rozwiazania z tym
elminowaniem x y
8 gru 21:26
Aruseq: Nie jest to eliminowanie. Zwykła metoda podstawiania/przeciwnych współczynników
8 gru 21:28
magnificant: ale jak mam stweirdzic czy uklad jest oznaczony bo tutaj rozmumiem ze jest podstawienie texo x
i y pod ten warunek ale co dalej?
8 gru 21:48
Mila:
Nie wolno dzielić przez zero. Masz w wyrażeniach dla x i y w mianowniku (m2−9).
Jeśli dałeś zastrzeżenia to wyrażenia mają sens .
Ostatnią nierówność masz rozwiązać.
8 gru 22:06