Pytanie do operacji elementarnych
Atreus: Hej, mam bardzo wazne pytanie!
Jeżeli, korzystajac z przekształcen elementarnych, zamienie kolumny/wiersze w wyznaczniku
macierzy to zmienia on swoj znak na przeciwny.
Ale na przyklad przy liczeniu macierzy odwrotnej operujemy na samej macierzy (nie na jej
wyznaczniku). Czy zamiana kolumn/wierszy w takiej sytuacji cos zmienia?
8 gru 20:02
chichi:
a jak masz układ równań i zamienisz równania miejscami, to czy rozwiązanie tego układu ulegnie
zmianie?
8 gru 20:17
Atreus: Ciekawa analogia. (Tak dla jasnosci to nie

)
Dzięki.
A czy ktos moglby wyłapać blad w tych przeksztalceniach na macierzach? Siedzę nad tym juz sporo
czasu i nie moge dojsc.
(X−A) A
T = −A
XA
T − AA
T = −A
XA
T = −A + AA
T
XA
T = A(−I + A
T) /razy (A
T)
−1
XI = (A
T)
−1 A(A
T − I)
X = (A
−1)
T A(A
T − I)
gdzie A jest macierza kwadratowa 3x3 i I to macierz jednostkowa
Natomiast X jest macierza niewiadomych
8 gru 20:44
chichi:
mnożymy przez (AT)−1 z prawej, ale po obu stronach!
8 gru 21:00
chichi:
dlaczego od razu nie mnożysz przez (A
T)
−1 z prawej?
8 gru 21:05
Atreus: Potem zrobilem wlasnie mnozac od razu, ale irytuje mnie, gdy cos nie wychodzi, choc powinno...
Błąd banalny, ze tak to ujmę...
Dzięki ci jeszcze raz chichi
8 gru 21:09
chichi:
nie popełnia błędów ten, który nic nie robi. na zdrowie
8 gru 21:11