Zadanie z kombinatoryki
Sedes: Mam problem z pewnym zadaniem. Jego treść jest następująca:
"Numery pewnej serii legitymacji studenckiej składają się z trzech liter i z pięciu
następujących po nich cyfr. Oblicz, ile może być różnych legitymacji z takimi numerami, jeżeli
jedyne występujące litery to A B,C(mogą się powtarzać) oraz
a) cyfry nie mogą się powtarzać
b) cyfry mogą się powtarzać
Jak rozwiązać to zadanie. Czy jest to zadanie na wykorzystanie wariacji z i bez powtórzeń.
Pomóżcie bo jestem początkujący w tym temacie i jeśli nie było by to problemem to czy mógłbym
prosić o wyjaśnienie dlaczego akurat tak. Dzięki.
8 gru 19:02
8 gru 19:13
a7: a)
losujemy jedną z 3 liter trzy razy, potem jedną z 10 cyfr, jedną z 9−ciu , jedną z ośmiu itd.
b)
losujemy z trzech jedną na pierwsze miejsce , na drugie na trzecie, a potem pięc razy jedną z
dziesięciu cyfr
8 gru 19:26
Sedes: No dobra ok. Ale co tu powinno być wykorzystane. Permutacja, kombinacja, wariacja z czy bez
powtórzeń. Czy może nic? Jak to zapisać matematycznie?
8 gru 19:39
kerajs:
Dlaczego uważasz, że powyższe zapisy nie są matematyczne?
a) W33C510P5
wariacja z powtórzeniami , kombinacja bez powtórzeń, permutacja
b) W33W510
wariacje z powtórzeniami
8 gru 20:13
Sedes: Ok. Nie wszystko w porządku tylko jestem początkujący i nie mam jeszcze dostatecznej wiedzy.
Ale dzięki za poświęcony czas.
8 gru 20:17
Sedes: Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie punktu a. Po co tam permutacja? Kombinacja no to wiem bo to
muszę być różne kombinacje tych cyfr? A ta permutacja?
17 gru 13:13
Sedes: Poważnie pytam, bo mnie to zastanawia.
17 gru 14:13
Sedes: No po co ta permutacja?
19 gru 18:37
Mila:
1) Jeżeli masz 3 różne elementy :
a,b,c to każde przestawienie jest permutacją:
a,c,b
b,a,c
b,c,a
c,a,b
c,b,a
3 różne elementy możesz ustawić na 3! =6 sposobów
2)
(1,2,3,4,5) to liczba wszystkich możliwych ustawień jet równa 5!
3) z cyfr : {2,3,5} możesz utworzyć 6 trzycyfrowych liczb o niepowtarzających się cyfrach
z cyfr : {2,4,6,8} możesz utworzyć : 4*4*4=64 liczby trzycyfrowych− to są wariacje
cyfry będą się powtarzać w niektórych liczbach
4) 4 osoby :
A,B,C,D możesz ustawić w kolejce na 4! =1*2*3*4=24 sposoby
19 gru 19:07
Mila:
Zmień nicka. Szanuj innych forumowiczów.
19 gru 19:09
Sedes: Dziękuję. Wezmę to pod uwagę przy następnym poście
20 gru 16:28
Mila:
To miłe podejście do problemu.
20 gru 17:29