Zadanie zagadka
Enclaar:
Turyści przebyli w ciągu 4 dni trasę 44km.
Pierwszego dnia przebyli tyle co trzeciego i czwartego dnia w sumie,
a drugiego dnia przebyli 2 razy dłuższą trasę niż czwartego
dnia i jednocześnie o 2 km więcej niż trzeciego dnia
Jaką trasę przebyli turyści każdego dnia?
8 gru 18:37
er: s1+s2+s3+s4=44
s1=s3+s4
s2=2*s4
s2=s3+2
Dasz radę dalej sam/sama?
8 gru 18:48
Enclaar: Chyba nie dam rady bo po doprowadzeniu do postaci
s3 +4s4
8 gru 19:40
Enclaar: s3 + 4s4 + s3 + 2 + s4 = 2s3 +4s4 +2 = 44 mam nadal 2 niewiadome
8 gru 19:44
er: Wiemy że s2=2s4 oraz s2=s3+2 czyli 2s4 = s3+2
8 gru 19:47
er: Zgubiłeś s3
8 gru 19:48
Enclaar: To wszystko prawda, ale nadal są 2 niewiadome w tym równaniu 2s4 = s3 +2
8 gru 21:03
wredulus_pospolitus:
2s3 + 4s4 = 44 (podstawiliśmy drugie i trzecie równanie do pierwszego)
3s3 + 2s4 = 42 (podstawiliśmy drugie i czwarte równanie do pierwszego)
i stąd mamy:
6s3 − 2s3 = 84 − 44 = 40 −−−> s3 = 10 −−> s2 = 12 −−−> s4 = 6 −−−> s1 = 16
8 gru 22:31
Enclaar: W tych wszystkich podstawieniach można się pogubić, ale dziękuję za rozwiązanie.
9 gru 08:26
Enclaar: Przepraszam, ale nadal nie rozumiem skąd się wzięło ostatnie równanie
6s3 − 2s3 = 84 − 44 = 40
9 gru 11:34
wredulus_pospolitus:
z powstałych dwóch nowych równań −−− drugie mnożymy przez dwa a następnie odejmujemy stronami
... od drugiego odejmujemy pierwsze równanie (w ten sposób 4s4 się zredukują i powstanie to
co zapisałem)
9 gru 12:56
Enclaar: Dziękuję za wyjaśnienie i pomoc.
9 gru 14:31