Prosze o pomoc
Franek: Trasa podróży miała 250 km, z czego pierwsze 100 km pokonano w 100 min, a pozostałączęśćz
prędkością 45 km/h.
a) Oblicz całkowity czas podróży:
b) Oblicz prędkość podczas pierwszego etapu podróży wyrażoną w [km/h]:
c) Oblicz średnią prędkość podczas podróżywyrażoną w [km/h]:
8 gru 17:36
er: a) wiemy że 100km pokonano w 100min, pozostałe 250−100=150km z prędkością 45km/h
| | s | | s | | 150 | | 1 | |
v= |
| => t= |
| = |
| =3 |
| h = 3*60+20=200 |
| | t | | v | | 45 | | 3 | |
całkowity czas 100min + 200min = 300min
8 gru 18:28
er: | | s | | 100 | |
b) v= |
| = |
| =60km/h |
| | t | | 123 | |
| | s | | 250 | |
c) Vśr = |
| = |
| =50km/h |
| | t | | 5 | |
8 gru 18:30
Franek: @er:
Ogarniasz może fizykę? mógłbyś jakos pomoc?
8 gru 18:44
Franek: Ciało o masie 150 kg wiszące na lince podnosimy z przyspieszeniem a = 2.5 m/s2.
a) oblicz siłę wypadkową Fwyp działającą na ciało podczas podnoszenia:
b) oblicz siłę naciągu linki FNpodczas podnoszenia:
8 gru 18:44