Algebra boola
Michal: Witam, mam mały problem z zrozumieniem algebry boolea.
Korzystam z wielu materiałów do nauki z internetu.
Jestem w kontakcie z osoba prowadzącą stronę która podała mi pewne uproszczenie ekspresji
boolea.
Napotkałem problem z zrozumieniem jednego uproszczenia.
For the final time.
Start: F = AB’ + ABC
(A + A) = A (indempotent law)
Thus: F = A(B’ + BC)
But: (B’ + B) = 1 (complement law)
Thus: F = A(B’ + 1.C)
But: (1.C) = C (identity law)
which becomes: F = A(B’ + C)
or expanded out becomes: AB’ + AC (distribution law)
Konkretnie chodzi mi o complement law gdzie (B'+B)=1
Wiec dlaczego on podał dalej F = A(B’ + 1.C) skoro (B'+B)=1 powinno być F = A(C)
Nie wiem jak zrobić zaprzeczenie tutaj czy w ogóle istnieje wiec znak (') za oznacza negacje.
8 gru 11:30
ite:
Nie znam się na algebrze boole'a, więc może się mylę ale jeśli pytasz o przekształcenia między
drugim a trzecim akapitem, to wszystko się zgadza:
A(B’ + BC) = /identity law
A(B’ 1 + BC) = /null law
A[B’(1+C) + BC] = /distributive law
A[(B’1 + B'C) + BC] = /identity law
A[(B’ + B'C) + BC] = /associative law
A[B’ + (B'C + BC)] = /distributive law
A[B’ + (B' + B)C] = /inverse law
A(B’ + 1C) = /identity law
A(B’ + C)
8 gru 13:06
8 gru 20:31
ite:
również 1+A = 1 oraz 1+B = 1 jest na podstawie tego prawa prawdą
9 gru 12:18
Michal: ok. a np. 1+A.B=?
9 gru 17:36
ite:
1+A.B = 1
1.A.B = A.B
9 gru 22:25
Michal: 1.A.B = A.B no tutaj tak bo to AND muszą być wszystkie jednakowe by na wyjściu bramki była ta
sama wartość wiec jedynkę można wywalić.
10 gru 00:02
ite: 1+A.B = 1 również tak
F=1+A.B (complement law)
F=(A.B+(A.B)')+A.B (associative law)
F=A.B+A.B+(A.B)' (indempotent law)
F=A.B+(A.B)' (complement law)
F=1
10 gru 23:17
Michal: czy w drugim przykładzie rozpisałeś tą jedynkę na (A.B+(A.B)')? no bo A+A'=1.
Tutaj: F=A.B+A.B+(A.B)' (indempotent law) , wyrazy podobne dodajemy po prostu bo:
Idempotent Law – An input that is AND‘ed or OR´ed with itself is equal to that input
A + A = A A variable OR’ed with itself is always equal to the variable
A . A = A A variable AND’ed with itself is always equal to the variable
Takie kombinacje.
11 gru 01:05
ite:
tak, skorzystałam z tej własności więc A.B+(A.B)' = 1
11 gru 11:39