W trójkącie ostrokątnym dane są: a = 2 cm, b = 1 cm, sinα=2√2/3 . Oblicz c.
,mart4: Skąd w zadaniach typu "W trójkącie ostrokątnym dane są: a = 2 cm, b = 1 cm, sinα=2√2/3 . Oblicz
c." wiadomo gdzie jest kąt α? Znam rozwiązanie, trzeba zastosować tw. cosinusów, raz
założyłam, że kąt jest naprzeciwko boku 1cm, równanie wyszło sprzeczne, potem że naprzeciwko
boku 2cm i wyszło prawidłowe rozwiązanie.
Ale czy zawsze ta zła odpowiedź odpadnie? Mam metodą prób znajdować przy jakim wierzchołku jest
kąt czy wiadomo to z polecenia?
7 gru 22:46
. :
Zwyczajowo oznacza się katy α, β, γ jako kary na przeciw boków (odpowiednio) a, b, c
7 gru 22:50
. :
Stąd kat α jest naprzeciwko boku a = 2
7 gru 22:50