. Oblicz następujące wyrażenia: modulo
MarcelBK: 1.Oblicz następujące wyrażenia: modulo
a) 15323 mod 51
7 gru 14:39
Mila:
1) 15 i 51 nie są liczbami względnie pierwszymi NWD(15,51)=3≠1
15=3*5
51=3*17
2)
φ(51)=(3−1)*(17−1)=32
5 i 51− liczby względnie pierwsze
532=1(mod51)
5323=(532)10*53=23(mod51)
3)
3 i 51 −nie są liczbami względnie pierwszymi
3323=x(mod51)
323=1010000112
323=28+26+2+1=256+64+2+1
34=81=30(mod51) /2 sprawdzaj !
38=900(mod51)=33(mod51) /2
316= 18 (mod51) /2
332=18(mod51)
364=18(mod51)
3256=18(mod51)
3256*364*33=324*27=51=18*2751=2751
3323*5323=23*27(mod51)=9 (mod1)
23*27=621=12*51+9
NWD(3,51)=3
Zobacz w notatkach jak wtedy trzeba postępować.
Ja to z potęgą 3 liczyłam raczej " na piechotę". Pewnie można lepiej to zrobić.
7 gru 22:52
MarcelBK: Dzięki za odpowiedz

Kurcze, w odpowiedzi jest 9.
Akurat co do tego typu zadań, mam na ten moment tylko odpowiedz
8 gru 17:28
Mila:
No to masz resztę 9.
3323*5323=23*27(mod51)=9 (mod51)
22:52 za tym wpisem napisałam wyjaśnienie.
8 gru 19:18