Czy istnieją liczby całkowite 𝑥, 𝑦 spełniające poniższe równanie? Jeśli tak, p
MarcelBK: Czy istnieją liczby całkowite 𝑥, 𝑦 spełniające poniższe równanie? Jeśli tak, podaj
przykład takich liczb
a) 221𝑥 + 546𝑦 = 52
b) 1302𝑦 − 798𝑥 = 126
Bardzo proszę o rozwiązanie dwóch przykładów
7 gru 14:38
Aruseq: a) NWD (221, 546) = 13 − jest dzielnikiem 52, czyli równanie na pewno ma rozwiązanie w liczbach
całkowitych
13 = (−2)*546 + 5*221 /*4
52 = (−8)*546+20*221
Przykładowe rozwiązania to x0=20 i y0=−8
7 gru 14:58
Aruseq: Analogicznie w b)
NWD (1302, 798) = 42 − dzielnik 126, zatem:
42 = 8*1302+13*(−798) /*3
126 = 24*1302 + 39*(−798)
x0=24, y0=39
7 gru 15:41