Z listwy o długości 100 cm zrobiono prostokątną ramkę obrazu.
Maciek: Z listwy o długości 100 cm zrobiono prostokątną ramkę obrazu. Przedstaw powierzchnię obrazu
wraz z ramką jako funkcję długości jednego z boków ramki. Wykonaj wykres tej funkcji.
6 gru 19:52
. :
I problem pojawia się w którym konkretnie momencie?
6 gru 20:27
Maciek: Tak brzmi treść, słowo w słowo.
6 gru 20:49
Jolanta: 100 cm to będzie obwód x,y boki
2x+2y=100 /:2
x+y=50
y=50−x
P=x*y
P=x*(50−x)
P=−x2+50x
f(x)=−x2+50x
Dobrze pamiętam ?
6 gru 21:37
Maciek: Tak, teraz rozumiem i dokończę. Dziękuję!
6 gru 22:19