Jaką największą
Zuza: Jaką największą wartość może mieć iloczyn dwóch liczb dodatnich,
których suma jest równa 170?
6 gru 19:47
chichi:
x,y > 0
x + y = 170 ⇔ y = 170 − x
f(x) = x(170 − x) − to funkcja kwadratowa dasz radę dalej?
6 gru 19:51
Zuza: ok, dziękuję
6 gru 19:53
ABC:
a tak chytrze to oznaczyć liczby 85+p , 85−p
i wtedy iloczyn (85+p)(85−p)=85
2−p
2 widać że największy dla p=0
6 gru 19:57
6 gru 20:04
Krzysiu: Aby znaleźć największą możliwą wartość iloczynu dwóch liczb dodatnich, których suma jest równa
170, można zastosować strategię zwiększania iloczynu przez zmniejszanie jednej z liczb. W tym
celu należy najpierw rozważyć przypadek, w którym obie liczby są takie same. Jeśli obie liczby
są równe x, to ich suma wynosi 2x, a ich iloczyn wynosi x2. Ponieważ 2x=170, to x=85. W takim
przypadku iloczyn tych liczb wynosi 852=7225.
Następnie należy rozważyć przypadek, w którym jedna liczba jest mniejsza od drugiej o jeden.
Jeśli x i y są liczbami spełniającymi warunki zadania, to musi być x+y=170 oraz xy=(x+1)(y−1).
W takim przypadku xy=(x+1)(169−x). Jeśli x=84, to xy=(85)(85)=7225. W takim przypadku iloczyn
tych liczb również wynosi 7225.
Z powyższych rozważań wynika, że największą możliwą wartością iloczynu dwóch liczb dodatnich,
których suma jest równa 170, jest 7225.
6 gru 22:23
Fałszywy 6-latek: Krzysiu czy to w ogóle rozumiesz co napisałeś, czy przepisałeś bezmyślnie z jakiegoś dziwnego
źródła?
jeśli x=84 to y=170−84=86 i xy=84*86=7224 a nie 7225 jak twierdzisz
7 gru 09:19
Min. Edukacji: problem z fizyki, a dokładniej elektrostatyki
2 jednakowe kulki naładowane różnymi ladunkami, po zetknięciu i odsunięcie na początkową
odległość będą się zawsze odpychac wieksza siła
| | kq1q2 | |
bo najwiekszy iloczyn w liczniku we wzorze na sile Coulomba F= |
| bedzie gdy q |
| | r2 | |
7 gru 12:43