Średnia
1: Czy jeśli mamy średnia arytmetyczną dla jakiegoś badania i wynosi ona np 2 a dla drugiego
miejsca 3 i mamy obliczyć średnią dla obydwu miejsc w których zbierano dane, to możemy się
powołać na 2+3/2 tylko gdy liczba np badanych osób była taka sama prawda?
Bo jeśli np w pierwszym było 200/100 a a drugim 30/10 to już nie możemy 200+30/(100+10)
ewentu2, a gdy byłaby różna liczba osób badanych to nie możemy tak zrobić, ani w jakieś
sposób powołać się na proporcje
że np dla tego drugiego 30/10 = 300/100?
6 gru 18:51
1: Albo np jak mamy wyniki ze sprawdzianu z jednego mieliśmy 1/5 pkt z drugiego 4/5 to średnia to
(1/5+4/5)/2 = 50% a dla
1/5 pkt i 2/7 pkt już nie możemy tak zrobić i wynik z np jednego testu podzielonego na dwie
części to 1+2/12 = 25%
a inaczej możemy to zrobić jako (⅕*x+2/7)2 tak żeby zachować proporcję wszystkich punktów?
6 gru 18:53
1: (⅕x+2/7)/2*
6 gru 18:54
1: I w takiej sytuacji musimy po prostu osobno dodać liczniki i przez łączną ilość z obydwu
badanych miejsc prawda?
6 gru 18:58
1: Próbowałem to udowodnić że srednia arytm. średnich jest równa średniej arytmetycznej liczonej
osobno ale tylko tak jest dla takiej samej ilości "n"
6 gru 19:00
1: Nie ważne usuńcie ten post
6 gru 19:08
1: Nie można z proporcji
6 gru 19:08
1: Nie wiem już xD
6 gru 19:15
1: Ebać to
6 gru 19:16
kaszojad: ? Możesz napisać jeszcze raz o jakie zadanie Ci chodzi?
6 gru 19:31