Zbiór liczb, które na osi liczbowej są równoległe od liczb -15 i 25 opisuje r...
NN: Zbiór liczb, które na osi liczbowej są równoległe od liczb −15 i 25 opisuje równanie
A. |x+15]=[x+25]
B. |x−15]=[x+25]
C. |x−15]=[x−25]
D. |x+15]=[x−25]
Która odpowiedź i dlaczego?
6 gru 16:55
ite:
raczej równoodległe
6 gru 17:02
kaszojad: I sposób
odległości liczby x od liczb 25 i − 15 możemy zapisać w postaci
|x−25| i |x−(−15)| =|x+15|
zatem odpowiedź D.
II sposób
Liczba, która jest równoodległa od liczb 25 i − 15 jest dokładnie środkiem przedziału
trzeba sprawdzić, które równanie spełnia
|x+15|=20 i |x−25|=20 (odległość na osi liczbowej nie może być liczbą ujemną)
odp. D
6 gru 17:10
6 gru 17:11