Podzielność przez 7
kaszojad: 3n * 8
jak wykazać, że dla parzystego n liczba nie jest podzielna przez 7
jak wykazać, że dla nieparzystego n liczba jest podzielna przez 7
6 gru 14:43
mat: Ta liczba sie nigdy nie dzieli przez 7
6 gru 14:50
kaszojad: a to sorry a gdyby było 3n * 8 + 4n*15
6 gru 14:51
mat: to juz bardziej, indukcja
dla n = 1 mamy 3*8+4*15 = 84 podzielna przez 7
dla n = 2 mamy 9*8+16*15 = 312 nie podzielna przez 7
Udowodnijmy dla nieparzystych:
dla n=1 ok
Zakładamy, ze ok dla n=2k+1. Pytanie czy ok dla n=2k+3 (następnej parzystej)
32k+3*8+42k+3*15 = 9*32k+1*8+42k+3*15
Z założenia 32k+1*8+42k+1*15 = 7m dla pewnego m, a stąd 32k+1*8 = 7m − 42k+1*15
wracjac do dowodu
9*32k+1*8+42k+3*15
= 9*(7m − 42k+1*15)*8+42k+3*15
= 9*7m*8 + 42k+1(−9*15+16*15)
= 9*7m*8 + 42k+1(−9*15*8+16*15)
= 9*7m*8 −840* 42k+1 = 7(9*8*m−120*42k+1) wiec ok
6 gru 15:39
kaszojad: Bardzo bardzo bardzo dziękuję
6 gru 16:04