Oblicz wyrażenie
Zibi: (2*√2+3)−2>x+1
6 gru 12:30
chichi:
polecenie jest bzdurne... winno brzmieć: rozwiąż nierówność
(2
√2 + 3)
−2 > x +1 ⇔ (3 − 2
√2)
2 > x + 1 ⇔ 17 − 12
√2 > x + 1 ⇔ x < 16 − 12
√2
zapisz teraz sobie tylko zbiór rozwiązań i gotowe
6 gru 12:49
Zibi: Jak z wyrażenia (2√2 + 3)−2 wyszło (3 − 2√2)2 ?
6 gru 13:03
chichi:
| | 1 | |
(2√2 + 3)−2 = [(2√2 + 3)−1]2 = ( |
| )2 |
| | 2√2 + 3 | |
no i teraz jak usuniesz niewymierność z mianownika korzystając ze wzoru na różnicę kwadratów,
to wyjdzie Ci dokładnie (3 − 2
√2)
2
6 gru 13:13
Zibi: Do tego momentu jest dla mnie jasne. Ale tutaj mam problem jak zastosować ten wzór.
6 gru 13:42
chichi:
| 1 | | 2√2 − 3 | | 2√2 − 3 | | 2√2 − 3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2√2 + 3 | | 2√2 − 3 | | (2√2)2 − 32 | | 8 − 9 | |
6 gru 14:02
Zibi: Ok. Moje błędne myślenie, że rozpatrywałem działanie łącznie z kwadratem.
Wielkie dzięki!
6 gru 14:09
chichi:
na zdrowie
6 gru 14:11