geometria analityczna, trójkąt, współrzędne punktów
vol: Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym, którego podstawa AB zawarta jest w prostej
o równaniu y = −x + 3. Ramię AC trójkąta zawiera się w prostej o równaniu y = 2x + 6, a do
ramienia BC należy punkt D = (−1,10)
Oblicz współrzędne punktów A, B i C
5 gru 20:25
Eta:

A(−1,4), B(−5,8) , C(3,12)
=====================
| | ⎧ | y=−x+3 | |
| 1/ | ⎩ | y= 2x+6 | ⇒ A=(−1,4)
|
========
2/ m || k i D∊k ⇒ m: y= −x+9
| | ⎧ | y= −x+9 | |
| 3/ | ⎩ | y=2x+6 | ⇒ E(1,8) to F(0,9) −− środek odcinka DE
|
4/ prosta s⊥AB i F∊ s to s : y= x+9
| | ⎧ | y=x+9 | |
| 5/ | ⎩ | y=−x+3 | ⇒ G (−3,6) −− środek odcinka AB
|
to B(−5,8)
==========
| | ⎧ | y=2x+6 | |
| 6/ | ⎩ | y=x+9 | ⇒ C(3,12)
|
========
5 gru 23:19
vol: dziekuje
6 gru 10:58