Pole trójkątów
Justyna: Pole Δ ABC jest równe P. Punkty K,L sa odpowiednio środkami boków AC i BC. Dokończ:
Pole Δ KLC jest równe
a)1/4P
b)1/2 P
c)
√2 P
ponieważ Δ KLC jest podobny do Δ ABC w skali
5 gru 20:22
zpiątnicynoboskąd:

|KL| ∥ |AB| ponieważ odcinek łączący środki boków w trójkącie jest równoległy do trzeciego
boku
dorysujmy sobie jeszcze środek boku AB− teraz trójkąt ABC mamy podzielony na 4 trójkąty
przystające,
więc trójkąt KLC stanowi
14 pola ABC.
odp. A
trójkąt KLC jest podobny do trójkąta ABC w skali 1:4
5 gru 21:09
Aruseq: Nieprawda. Skoro trójkąt KLC stanowi 1/4 pola ABC, to są podobne w skali 1/2
5 gru 21:14
zpiątnicynoboskąd: to przepraszam najmocniej
5 gru 21:16
zpiątnicynoboskąd: bo stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
x−skala podobieństwa
14 =x2
√14=x
x=12
i faktycznie wychodzi 12
5 gru 21:39