Rzut moneta
Szlachetny kamien: Oblicz prawdopodobieństwo że w 5 krotnym rzucie moneta wypadnie więcej orłów niż reszek
5 gru 17:24
wredulus_pospolitus:
jako, że rzucamy 5 razy (nieparzysta liczba razy), zakładamy że prawdopodobieństwo wypadnięcia
| | 1 | |
orła = prawdopodobieństwu wypadnięcia reszki = |
| |
| | 2 | |
związku z tym, prawdopodobieństwo, że wypadnie więcej orłów = prawdopodobieństwu że wypadnie
| | 1 | |
więcej reszek = |
| (bo nie może wypaść po tyle samo) |
| | 2 | |
koooniec
5 gru 17:50
Szlachetny kamien: Że co
5 gru 18:17
Szlachetny kamien: Ale jest szansa 50% na to że wypadnie więcej orłów?
5 gru 18:17
wredulus_pospolitus:
tak ... tak samo jak 50% szansy na to, że wypadnie więcej reszek
5 gru 18:21