Granica
Karrol: Czy ktoś mógłby mi pomóc z obliczeniem tej granicy?
x−>0
(Do potegi −1/x
2)
5 gru 16:39
jc:
e
x ≥ x+1
e
1/x2 ≥ 1+1/x
2
| | e−1/x2 | | 1 | | x | |
| |
| | ≤ | |
| | =| |
| | →0 przy x→0 |
| | x | | x(1 + 1/x2) | | x2 + 1 | |
Dlatego rozważana granica = 0.
5 gru 19:34
Karrol: Ten pierwszy warunek jest jakaś specjalna zależnością dla liczbe e?
5 gru 20:51
jc: Zwyczajna nierówność.
f(x)=ex−x,
f ' (x) = ex − 1, f'(x) > 0 dla x < 0 i f ' (x) < 0 dla x > 0, czyli funkcja rośnie, a potem
maleje.
f(x) ≥ f(0), ex − x ≥ 1.
5 gru 21:21
Karrol: Okej, dziękuję
6 gru 07:48