15^3^2^3mod 51, Arytmetyka Modulo
bart223: 1 zad.
15323mod 51
2. zad
7727mod 27
3 zad
1999mod 91
4 zad
𝜑(21990)
Czy ktoś mógłby mi proszę wytłumaczyć te zadania z arytmetyki modularnej ? Przedmiot matematyka
dyskretna
Byłbym bardzo wdzięczny
5 gru 14:39
kerajs:
4)
𝜑(21990)=𝜑(2*3*5*733)=1*2*4*732=...
5 gru 20:01
bart223: Dzięki za 4, czy ktoś pomoże proszę z pozostałymi?
6 gru 00:17
bart223: Ciężko mi zrozumieć te przykłady z wykorzystaniem modulo
6 gru 00:19
kerajs:
Sorry, ale od tłumaczenia są książki, wykłady i ćwiczenia. Co innego rozwiązać jakieś zadanie,
a co innego jeszcze je tłumaczyć.
6 gru 01:06
bart223: Jasne, ja juz dojdę do tego. Kwestia, abym zobaczył na kilku przykładach sposób, dlatego gdyby
ktoś zrobił jedne z tych, bylbym bardzo wdzieczny
6 gru 12:40
Mila:
zadanie 2
Arytmetyka modulo− moduł nie jest liczbą pierwszą
7727=x(mod27)
1)
Korzystamy z funkcji Eulera
27=33
φ(27)=18, 7φ(27)=1 (mod27)⇔
718=1
727=40*18+7
2)
7727=(718)40*77
77 z tym można różnie kombinować:
73=19 (mod 27) /2
76=361≡13*27+10≡10(mod27)
76=10(mod27)
7=7(mod27)
3)
7727=(718)40*77≡1*10*7(mod27)=16(mod27)
Sprawdź jakie masz zapisy na wykładzie.
6 gru 21:55