φ(5418) , Arytmetyka Modularna
Szymon: φ(5418) (fi)
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu oraz wytłumaczenie krok po kroku, byłbym bardzo wdzięczny
5 gru 14:37
Maciess: φ to funkcja Eulera?
5 gru 17:22
Mila:
5418=2*3
2*7*43 − rozkład na iloczyn czynników pierwszych
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
φ(5418)=5418*(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )= |
| | 2 | | 3 | | 7 | | 43 | |
| | 1 | | 2 | | 6 | | 42 | |
=5418* |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | 3 | | 7 | | 43 | |
=3*2*6*42
φ(5418)=1512
5 gru 17:33
bart223: Dzięki Mila za odpowiedz, nie rozumiem jednak skąd się wzięły te ułamki. Możesz proszę
rozjaśnić mi to ?
5 gru 18:30
kerajs:
albo:
φ(5418)=φ(2*32*7*43)=φ(2)φ(32)φ(7)φ(43)=(2−1)*((31(3−1))*(7−1)*(43−1)=1512
5 gru 19:57
5 gru 20:00