Operacje Modularne - matematyka dyskretna zadanie proszę o pomoc
Szymon: Witam, mam takie zadanie z matematyki dyskretnej z operacji modularnych. Czy ktoś proszę mógłby
mi wytlumaczyć skąd wzięło się
1216723 oraz 7123? I dlaczego przy końcu wpisujemy −1?
23888 111 mod 72 = 23888 111 = 2363 = (223)23 = (12167)23 = (71)23 = (−1)23 = −1 = 71
5 gru 13:26
Szymon: 1216723 oraz 7123? I dlaczego przy końcu wpisujemy −1?
23888 111 mod 72 = 23888 111 = 2363 = (223)23 = (12167)23 = (71)23 =
(−1)23 = −1 = 71
Źle wpisałem rozwiązanie, to wyzej jest okej
5 gru 14:28
. :
2363 = (233)21 to po pierwsze
Po drugie 233 = 12'167
Po trzecie 71 mod 72 = − 1
Po czwarte (−1)nieparzystej = − 1
5 gru 17:26
. :
Pytanie podstawowe − czy wiesz dlaczego z potęgi 888'111 możemy 'zejsc' do potęgi 63
5 gru 17:27
bart223: Hej, dzięki za odpowiedz. Co do 63, z potęgi 888'111 wyliczamy NWD ?
5 gru 18:28
bart223: Czyli całość operacji będzie wyglądała nastepująco ?
23888 111 mod 72 = 23888 111 = (233)21 = (12167)= 71 mod 72 = −1 =
(1) = −1
Nie za bardzo jednak rozumiem dlaczego 71 mod 72 = −1 oraz (−1) = −1
6 gru 12:55
chichi:
w ogólności, jeśli k ∊ ℤ
−, oraz a ∊ ℤ, wówczas:
k ≡ k + an (mod n) czyli dodanie wielokrotności n nie zmienia reszty z dzielenia przez n,
w twoim przypadku masz −1 ≡ −1 + 72 (mod 72), czy teraz jaśniej?
6 gru 13:10
chichi:
w tym przypadku chciałem aby k było całkowite ujemne żeby sciągnąć to do Twojego pytania, ale
może być po prostu dowolne całkowite
6 gru 13:11
bart223: Tak, dziękuję bardzo
6 gru 13:28