procenty
nul: zad.
Cenę sukni ślubnej obniżono o 20%.
O ile procent należałoby podnieść nową cenę,aby suknia kosztowała tyle samo co przed obniżką?
rozwiązanie:
0,8x− cena po obniżce
x0,8x = 1,25
nie rozumie tego momentu
1,25 − 1 = 0,25
może ktoś wytłumaczy dlaczego od 1,25 odejmujemy jeden?
proszę o pomoc i wytłumaczenie.
5 gru 12:20
mat:
Początkowa cena: x
Obniżono o 20% zatem zostało 100%−80% z x, czyli (1−0.2)x=0.8x
Teraz obecną cenę chcemy podwyższyć o pewien procent p tak żeby wrócić do początkowej kwoty,
zatem
| | x | |
(1+p)*0.8x = x a stąd 1+p = |
| a stąd 1+p = 1.25 a stąd p = 0.25 <−− o tyle podwyższamy |
| | 0.8x | |
(czyli 25%)
Tak odpowiadając tylko na twoje pytanie:
1.25 które tam otrzymujesz oznacza, że nowa cena będzie stanowić 125% starej ceny, zatem sama
podwyżka to 25%
5 gru 12:25
mat: zatem zostało 100%−20% **
5 gru 12:25
nul: dziękuję za wytłumaczenie. rozumiem
5 gru 12:51