Podobieństwo, figury przestrzenne
Loczek: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS ściana boczna i podstawa mają równe pola.
Płaszczyzną równoległą do podstawy odcięto mniejszy ostrosłup EFGHS w taki sposób
że pole czworokąta EFGH jest równe polu czworokąta ABFE
Oblicz stosunek objętości ostrosłupa ABCDS do objętości ostrosłupa EFGHS
Podgląd rysunku:
https://imgur.com/a/0EhKpvH
Wyliczyłem że:
P
BCD = 1/2*a
1 * h
1
P
ABCD = a
12
pola są równe więc:
h
1 = 2
a1
P
EFGH = a
22
P
ABFE = 1/2(a
1 + a
2)/ h
1
pola są równe z czego wynika że:
Potem próbowałem wyliczyć wysokości ostrosłupów z tw. pitagorasa ale otrzymywałem bardzo dziwne
wyniki