matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Ciąg arytmetyczny Matura rozszerzona
Paciek:
Niech S
n
oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
) o wszystkich wyrazach dodatnich
S
9
n
Wyznacz wartość iloczynu
S
5
n
− S
4
n
Nie wiem nawet od czego zacząć. W jaki sposób rozpisać to równanie korzystając z dostępnych w tablicach wzorów?
4 gru 21:22
mat:
a
1
+a
9n
S
9n
=
*9n
2
a
1
+a
5n
S
5n
=
*5n
2
a
1
+a
4n
S
4n
=
*4n
2
S
9n
(a
1
+a
9n
)*8n
=
S
5n
−S
4n
(a
1
+a
5n
)*5n−(a
1
+a
4n
)4n
= ... podstaw, a
9n
=a
1
+(9n−1)r itd
4 gru 21:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick