procenty
seka: zad. Po dwukrotnej obniżce pewnego towaru o p% jego cena spadła o x%. oblicz p jeśli x= 36.
proszę o rozwiązanie zadania.
4 gru 18:27
a7: p/100*p/100=36/100
p2=3600
p=60(%)
4 gru 18:39
a7: 0,6*0,6=0,36
4 gru 18:39
seka: dlaczego wymnażamy p/100*p/100? z czego to wynika?
4 gru 18:47
a7: p%=p/100
1%= 1/100
4 gru 19:01
4 gru 19:08
a7: sorry
4 gru 19:11
a7: odp 40%
4 gru 19:11
a7: nie już mi się pomylilo zupełnie
cena końcowa to 0,64x
czyli 0,8*0,8−0,64
czyli obniżka była o 20% dwa razy
4 gru 19:12
a7: jeżli obniżamy o 20 % to cena końcowa to 0,8x
jeżli drugi raz obniżymy o 20% to cena końcowa to 0,8*0,8x=0,64 x
czyli sumaryczna obniżna to 0,36=36%
p+q=100%
q/100*q/100x=0,64x
q=0,8
p=0,2−20%
4 gru 19:15
Marzanna:
T − cena pewnego towaru
dwukrotna obniżka o p%
pomocniczo wprowadźmy (100% − p%) = s% = s/100 (jaki procent stanowi nowa cena poprzedniej)
Cena spadła o 36%, czyli ceny wyjściowej T zostało 64% = 0,64
Obliczmy obie podwyżki
T*s100*s100=T*0,64/:T
s100*s100= 0,64
s210000=0,64/*10000
s2 = 6400
s=80
100% − p% = 80%
p% = 20%
Odp. Dla x = 36% p=20%
26 lis 22:58
Eta:
Cenę obniżono łącznie o 36% to zostało 64% starej ceny
po dwukrotnej obniżce mamy
0,64=0,8*0,8= (1−0,2)*(1−0,2)
zatem obniżka za każdym razem o p=20%
i po ptokach
26 lis 23:21