Podobieństwo trójkątów
MaciekMarcula: Na prostokącie CDEF o wymiarach 8x1 opisano trójkąt prostokątny ABC w sposób przedstawiony na
rysunku.
Dwa sąsiednie boki prostokąta CDEF zawierają się w przyprostokątnych trójkąta ABC, a
wierzchołek
nienależący do tych boków leży na przeciwprostokątnej.
Zdjęcie poglądowe oraz to do czego samemu doszedłem wrzucam tutaj:
https://imgur.com/WY9Efzv
Wyznacz najmniejszą długość jaką może mieć przeciwprostokątna trójkąta ABC
4 gru 01:02
a7:

Przeciwprostokatna tropjkata ABC jest proporcjonalna do przeciwprostokatnej trójkąta ADE i gdy
AE będzie miało najmniejsza długość to i AB będzie najkrótsze
FB=x
FC=1 ED=1
AD=8/x (z podobieństwa trójkątów EFB i AED)
AE będzie najmniejsze gdy AD będzie najmniejsze gdyż AE=
√12+AD2
załx.>1 i x≤8
iloraz 8/x jest najmniejszy dla x=8 równy 1
AE=
√2 EB= 8
√2 AB=9
√2
4 gru 02:01
a7:
4 gru 02:02
a7: niestety to jest źle
4 gru 02:28
ite:
MaciekMarcula taka uwaga do rozwiązania zad.13.1
czy warunek x>0, który tam podałeś jest prawidłowy, czy zgadza się z rysunkiem?
4 gru 12:19
ite: *źle spojrzałam na rysunek, warunek jest oczywiście poprawny
4 gru 12:21
ite:
Przeciwprostokątna Δ ABC będzie mieć najmniejszą długość, gdy wyliczona w zad.13.1 funkcja
wyrażająca jej długość będzie mieć minimum.
Oczywiście ma być to minimum z przedziału, w którym zawierają się możliwe długości odcinka AB.
Czyli pozostaje znaleźć to minimum.
4 gru 12:30
klocuch22: W jaki sposób mogę obliczyć minimum tej funkcji? I jakim przedziałem będą te możliwe długości
odcinka AB. Niestety nie rozumiem dalej tego zagadnienia
4 gru 13:25
ite:
Długość przeciwprostokątnej AB w zależności do długości odcinka x [gdzie x∊(0,+
∞)] opisuje
funkcja:
f(x) =
√(x+1)2+64*(x+1)2*1/x2
↑
(jedyny sposób zapisu, który nie 'wyskoczył' spod pierwiastka)
Funkcja pierwiastka kwadratowego jest funkcją ściśle monotoniczną → rosnącą, więc najmniejszą
wartość funkcji otrzymamy, gdy wstawimy do wzoru najmniejszą wartość pod pierwiastek.
To znacznie ułatwia liczenie, bo wystarczy dalej analizować tylko funkcję podpierwiastkową.
Badana funkcja f(x) (więc również długość przeciwprostokątnej) będzie mieć najmniejszą wartość,
| | 64*(x+1)2 | |
gdy funkcja (x+1)2+ |
| przyjmie wartość najmniejszą. |
| | x2 | |
4 gru 14:33