Konkurs Wojewódzki Kuratora Oświaty
kaszojad: Wiem, że już raz o to pytałam, ale czy mógłby mi ktoś to rozpisać?

Dana jest liczba k =3
n+2−3
n+4
n+2−4
n, gdzie n jest dowolną liczbą naturalną dodatnią.
Oceń Prawda Fałsz.
1. Liczba k jest wielokrotnością liczby 7
2. Liczba k jest parzysta
3. Liczba k jest podzielna przez 12
ABC:
co tu k....a rozpisywać

8*3
n+15*4
n jest parzysta jako suma dwóch parzystych
jest podzielna przez 12, bo 12=3*4 i nwd(3,4)=1 więc wystarczy pokazać podzielność przez 3 i
przez 4
i znów oba składniki się dzielą przez 3 i przez 4