uzasadnij ze
laura: uzasadnij ze licczba √7 jest liczba niewymierna
3 gru 22:35
ABC:
a widziałeś dowód niewymierności √2 w podręczniku? ten jest bardzo podobny
3 gru 23:16
laura: ale go nie rozumiem
3 gru 23:38
mydlix: Dowód przeprowadza się metodą 'nie wprost' (z łaciny: "reductio ad absurdum"). Przypuśćmy, że
liczba
√7 jest wymierna, czyli że da się ją przedstawić w postaci ułamka
mn takiego, że
m i n są całkowite i n≠0. Niech dodatkowo ułamek ten będzie nieskracalny, tj. liczby n i m
będą względnie pierwsze. Teraz wykonujemy równoważne przekształcenia:
7n
2=m
2
stąd 7 dzieli m
2, czyli 7 dzieli m, skąd dalej 7
2 dzieli m
2, czyli m
2=7
2k dla pewnego k
całkowitego.
7n
2=7
2k
n
2=7k
Zatem 7 dzieli n
2, czyli 7 dzieli n.
7 jest więc wspólnym dzielnikiem m i n, co tworzy sprzeczność wobec założenia względnej
pierwszości m i n. Stąd liczba
√7 jest niewymierna.
Udowodnij w podobny sposób, że liczby
√13,
3√5 są niewymierne. A na deser, że liczba
√p
jest niewymierna dla dowolnego p pierwszego.
4 gru 16:46
chichi:
ale po co? masz 7*n*n = m*m, masz rozkład jaki wniosek?
4 gru 17:03
chichi:
możesz rozważyć też wielomian W(x) = x
2 − 7 i skorzystać z tw. o pierwiastkach wymiernych
wielomianu o współczynnikach całkowitych
4 gru 17:08
Mariusz:
"ale po co? " Może po to aby było lepiej widać tym bardziej że Laura wcześniej napisała
" ale go nie rozumiem"
chichi masz na tych swoich studiach takie przedmioty jak
metodyka nauczania czy jakiekolwiek związane z dydaktyką
Czy gdybyś chciał uczyć w szkole to kurs pedagogiczny musiałbyś zdawać oddzielnie
4 gru 18:54
chichi:
a skąd Ty wiesz jakie rozwiązanej miała autorka? A gdybyś Ty miał uczyć, to chyba czegoś
takiego jak matematyka schematyczna, taka wyzbyta myślenia ino zastosuj schemat
4 gru 19:02
chichi:
ja studiuję matematykę, a nie nauczanie matematyki, to są w ogóle 2 różne światy, tam
matematyki poważnej tak nie mają zbytnio
4 gru 19:05
mydlix: Uważam, że w moim rozumowaniu nie ma nic schematycznego
4 gru 19:21
chichi:
ja nie mówiłem w żadnym momencie o Twoim rozwiązaniu
4 gru 19:22
Mariusz:
mydilx ten dzieciak ma obsesje na moim punkcie i ciągle mnie obraża
Poza tym uważam że w twoim rozwiązaniu Laura lepiej zauważy sprzeczność
A z tego co napisał we wpisie z 4 gru 2022 19:05
wynika jakiej wartości są te jego odpowiedzi −
takiej że użytkownicy zadający pytanie i tak jego odpowiedzi nie zrozumieją
Ciekawe jakie osiągnięcia ma w tej "poważnej matematyce"
Amerykańcy mają obsesję np na punkcie hipotezy Riemanna
Jakoś nie słychać aby ją potwierdził bądź obalił
4 gru 20:18