Wyznaczanie wartości parametru m
Maciek21: Dane jest równanie z niewiadomą x : x2 +mx+m−2 = 0
Wyznacz wszystkie wartości
parametru m dla których to równanie ma dwa
różne pierwiastki x₁ i x₂ takie że wyrażenie
(3x₁ + 4x₂)² + (4x₁ −3x₂)²
przyjmuje najmniejszą wartość.
3 gru 19:39
Maciek21: Wykorzystywałem wzory viete'a ale delta non stop wychodzi ujemna czy podstawie pod p czy pod q
wierzchołka
3 gru 19:42
ABC:
jak ty to liczysz ?
Δ=m2−4(m−2)=m2−4m+8=m2−4m+4+4=(m−2)2+4 więc jest zawsze dodatnia a nie ujemna
3 gru 20:35
Aruseq: Ale delta tego wyrażenia niekoniecznie musi być większa od zera
3 gru 20:36
Aruseq: Możliwe ze chodziło mu o deltę z tego wyrażenia z x1 i x2
3 gru 20:36
Aruseq: O ile się nie mylę, odpowiedz to m=1
3 gru 20:39
Mila:

1)
x
2 +mx+m−2 = 0
Δ=m
2−4*(m−2)=m
2−4m+8
m
2−4m+8>0
Δ
m=16−32<0⇔ dla każdego m∊R równanie ma dwa różne rozwiązania
2)
x
1+x
2=−m,
x
1*x
2=m−2
f(x
1,x
2)=(3x₁ + 4x₂)² + (4x₁ −3x₂)² =9x
12+24x
1x
2+16x
2+16x
12−24x
1*x
2+9x
22
f(x
1,x
2)=25x
12+25x
22=25(x
12+x
2)
2=25*[(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2]
f(m)=25[(−m)
2−2(m−2)]=25*(m
2−2m+4)
Wsp. wierzchołka paraboli (skierowanej do góry)
Ta funkcja kwadratowa ma najmniejszą wartość w wierzchołku, czyli dla m=1
3)
dla m=1 wyrażenie (3x₁ + 4x₂)² + (4x₁ −3x₂)² ma najmniejszą wartość
3 gru 20:44