Granica funkcji
nobody: Oblicz granicę funkcji:
lim 2x−8x−3
x→3
Wiem, że można to zadanie rozwiązać regułą de l’Hospitala, ale jak rozwiązać korzystając z
innych własności? Na studiach nie przerabiamy jeszcze pochodnych, ale takie zadanie się
pojawiło.
3 gru 17:27
ABC:
| | ex−1 | |
a granica podstawowa limx→0 |
| =1 była ? |
| | x | |
3 gru 18:23
nobody: Była, ale właśnie nie potrafię tego odpowiednio przekształcić
7 gru 14:12
mat:
twoją granicę mozesz inaczej zapisac jako
| | 2y+3−8 | | 8(2y−1) | |
limy→0 |
| = limy→0 |
| , lepiej? (y=x−3, skoro x→3, to y→0) |
| | y | | y | |
7 gru 17:55
er: Jedziesz z hospitala i po problemie
8 gru 19:30
nobody: Dzięki

Nie mogę korzystać z hospitala, mamy kolokwium z granic bez zastosowania pochodnej
10 gru 20:00