Wzór pochodnej n-tego rzędu
Krzysztof: Wyznaczyć wzór pochodnej n−tego rzędu funkcji f(x) = sin2x.
Wiem, że trzeba wyznaczyć kolejne pochodne, ale nie potrafię zamienić ich później na ten
ostateczny wzór. Wyliczy ktoś to?
Odp powinna wyjść g(n)=2n−1sin(2x+(n−1)π/2)
3 gru 00:28
Kog: Ale tu trzeba policzyć kilka pierwszych i zaproponować wzór na podstawie tego co wyszło. Nie
wyliczamy go bezpośrednio.
3 gru 10:34
Krzysztof: Właśnie to powiedziałem w wiadomości powyżej. Problem tkwi w tym, że nie potrafię zaproponować
tego wzoru na podstawie wyliczonych pochodnych.
3 gru 12:11
wredulus_pospolitus:
to pokaż nam jak liczysz kolejne pochodne
3 gru 14:06
Krzysztof:
f'=sin2x
f''=2cos2x
f'''=−4sin2x
f
IV=−8cos2x
f
V=2
5−1sin2x
f
VI=2
6−1cos2x
f
VII=2
7−1(−sin2x)
....
3 gru 15:06
kerajs:
Odpowiedź z książki to jedynie jedna z wielu możliwych formuł opisujących tę n−tą pochodną. I
raczej trudno ją odgadnąć, mimo zwartej postaci.
4 gru 15:29