Różniczka zupełna oraz wykaż, że
Mirek: Wykazać, że nie istniej granica
lim sin2x
x−> −∞
oraz korzystając z różniczki zupełnej obliczyć przybliżoną wartość e−0,0003
Umiałby ktoś zrobić i wytłumaczyć takie dwa zadanka?
3 gru 00:24
Aruseq: Może w pierwszym wystarczy stwierdzenie, że funkcja okresowa nie może mieć granicy w +∞?
3 gru 00:49
Mirek: To jest oczywiste, ale problem polega na tym, jak to rozpisać i udowodnić matematycznie, nie
słowami
3 gru 03:42
wredulus_pospolitus:
bierzesz dwa ciągi:
sin2(kπ) i sin2(π/2 + kπ) i pokazujesz, że mają one różne granice
przytaczasz odpowiednie twierdzenie i po sprawie
3 gru 05:56
Mirek: Dzięki, udało się z rozwiązać dalej to pierwsze

Ma ktoś jeszcze pomysł na drugie, jak przekształcić to na funkcje, pochodną i wyznaczyć x
0
oraz Δx?
3 gru 12:29
wredulus_pospolitus:
x0 = 0
Δx = −0.0003 (czy tam moduł z tego, już nie pamiętam)
f(x) = ex
3 gru 14:05