Konkurs Kuratora Wojewódzki
kaszojad: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma długość 8cm. Wyznacz objętość tego
ostrosłupa jeśli krawędź boczna jest nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°.
Proszę o szczegółowe wytłumaczenie jak to zrobić.
2 gru 21:43
manna z nieba:

r=2 , P
p=3r
2√3 , H=4
√3
V= ..........
V= 48 cm
3
2 gru 22:08
kaszojad: Dziękuję bardzo bardzo
2 gru 22:11
kaszojad: skąd wiemy że r=2?
2 gru 22:19
manna z nieba:
2r=4 to r=2
2 gru 22:20
kaszojad: tak, ale skąd wiemy że 4 to akurat 2r a wysokość to 6
2 gru 22:21
kaszojad:

to dlatego wysokość jest 6? dobrze myślę?
180°=6α
α=30°
mamy też trójkąt 30°,60°,90°
więc h dużego trójkąta to 4+2=6?
2 gru 23:02