problem z pochodna
czech: funkcja f(x) = 10x / (x2 +2) przyjmuje wartosci w przedziale <−2, 2> waretosc najwiekszej w
punktcie x0 = a
oblicz najmniejsza wartosc funkcji g(x) = ( a2x +1 ) / (x2 +1) w przedziale <−2 , 2>
a wyszlo mi √2
g(x) = ( 2x +1 ) / (x2 +1)
g'(x) = ( −2x2 −2x +2 ) / (x2 +1)2
i mi wyszlo ze liczac pochodna
( −2x2 −2x +2 ) = 0
x1 = (1 + √5) / (−2) ~ −1,6
x2 = (1−√5) / (−2) ~0,61
g`(2) = −10
g`(−2) = −2
no i mi sie widzi ze wartosc najmniejsza bedzie w punkcie chyba 2 bo jest tam az minus dziesiec
ale nie zgadza sie z odpowiedziami gdzie jest
WARTOSC tego punktu (1−√5) / 2 w tym przedziale
2 gru 16:11
Aruseq: Czemu policzyłeś g'(2), skoro potrzebujesz g(2)?
2 gru 17:44
Aruseq: g(2)=1, g(−2)=−3/5, więc rzeczywiście największa wartość to będzie ta z odpowiedzi
2 gru 17:44