matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Kąty
Halinexx:
Kąt α umieszczono w uk. współrzędnych. Na końcowym ramieniu kąta α leży punkt P=(−3,4). Wówczas: tgα≥60 tgα=
3
4
tgα*sinα≤0 tgα*cosα=
4
3
sinα
2 gru 16:02
Aruseq:
y
sinα=
r
x
cosα=
r
y
tgα=
x
r=
√
x
2
+y
2
2 gru 18:00