położenie dwóch okręgów
mar: Dla jakiego m dwa okręgi są styczne zewnętrznie?
r1=7
r2=√37−m
d=10
r1+r2=10
√37−m=3 |2
|37−m|=9
1) dla 37−m≥0 ⇒ m≤37
m=28 spełnia powyższy warunek
2) dla 37−m<0 ⇒ m>37
m=46 spełnia powyższy warunek
Ale w odpowiedzi jest tylko 28.
Czy wiąże się to z tym, że na samym początku powinienem założyć, że skoro
r2=√37−m to m≤37 ?
2 gru 09:03
chichi:
37 − m ≥ 0 (czyli dopuszczamy zerową długość promienia tak

)
2 gru 09:13
chichi:
mając to założenie nie ma żadnego modułu

po prostu znika pierwiastek, i masz 37 − m = 9 ⇔ m = 28
2 gru 09:15
mar: I jeszcze jedno pytanie:
sprawdzając kiedy te okręgi są styczne wewnętrznie w pewnym momencie dochodzę do równania
3=−√37−m
czyli wiem, że to sprzeczność, ale...
kolega zapytał, czemu nie można obustronnie podnieść do kwadratu otrzymując
9=|37−m|
i w sumie nie wiem dlaczego?
2 gru 09:16
2 gru 09:28
Fałszywy 6-latek:
podnoszenie do kwadratu nie jest przekształceniem równoważnym i może wprowadzić obce
pierwiastki
przykład
x=1 to równanie ma jedno rozwiązanie, podnosimy do kwadratu obustronnie
x2=1
x=−1 lub x=1
−1 jest pierwiastkiem obcym, nie spełnia wyjściowego równania
2 gru 09:28
mar: Ma to sens

Dzięki wielkie!
Lektura może nie należy do najkrótszych, ale za to do tych bardzo zrozumiałych.
2 gru 10:22
Min. Edukacji: 
Fałszywy kiedy skończysz 7 lat?
2 gru 14:31