matematyka dyskretna
vavava: 1. ile jest slow utworzonych zlozonych z aaaabbbbbccde, ktore nie posiadaja litery b obok
siebie?
Myslalem, zeby po prostu wypisac sobie wszystkie przypadki, gdzie b nie wystepuja obok siebie i
je zliczyc, ale troche ich jest i czy nie ma na to sprytniejszego sposobu?
2. wyznacz wspolczynnik przy wyrazie:
a) xyz2 w rozwinieciu (2x+y+z)4
b) xyz2 dla (x+y+z+q)4
c) xyz−2 dla (x−2y+z−1)4
d) q3x2yz2 dla (3q−x+2y−z)8
wiem, ze zadanie tego typu dla dwoch liczb x,y mozna rozwiazac dwumianem Newtona, nie wiem czy
jest on tu przydatny?
2 gru 02:03
vavava: 3. Wyznacz liczbe calkowitych rozwiazan rownania x
1+x
2+x
3+x
4=32, jezeli:
x
1,x
2,x
3>0, 0<x
4≤25
Chcialem to zrobic tak:
x
1=t
1+1
x
2=t
2+1
x
3=t
3+1
x
4=t
4+1−25 (tu jest problem: nie wiem czy to jest poprawnie dla warunku ≤25, pomyslalem, ze
jak jest > to dajemy +, wiec przy < jest −

))
co daje nam
t
1+1+t
2+1+t
3+1+t
4−24=32
t
1+t
2+t
3+t
4=53
| | | | | |
czyli liczba rozwiazan to | = | =27720 |
| | | |
2 gru 02:22
kerajs:
1)
2)
| | | | | | | |
d) | [ | (3q)3(−x)2][ | (2y)2(−z)1] |
| | | | |
3)
2 gru 08:30