jak to zrobic
marek: Ciąg an jest określony wzorem an=n2−3n−54
a) podaj ciąg an w postaci iloczynowej
b) znajdź ten wyraz ciągu który jest o 20 większy od poprzedniego
c) Nie korzystając z kalkulatora rozstrzygnij czy 58 wyraz ciągu an jest kwadratem jakieś
liczby naturalnej
7 mar 14:45
Godzio:
a) a
n = (n−9)(n+6)
b)
a
n = a
1 + 20
n
2 − 3n − 54 = 1−3 − 54 + 20
n
2 −3n − 18 = 0
Δ = 9
n
2 < 0 więc odrzucamy
7 mar 14:50
Godzio: c)
582 − 3*58 − 54 = 582 − 4*58 + 58 − 54 = 582 − 4 * 58 + 4 = (582 −2)2
58 wyraz jest kwadratem liczby 582 −2
7 mar 14:53