Konkurs Wojewódzki Kuratora
kaszojad: Dana jest liczba k =3n+2−3n+4n+2−4n, gdzie n jest dowolną liczbą naturalną dodatnią.
Oceń Prawda Fałsz.
1. Liczba k jest wielokrotnością liczby 7
2. Liczba k jest parzysta
3. Liczba k jest podzielna przez 12
W rozwiązaniu jest, że pierwsze zdanie to fałsz, a drugie i trzecie to prawda.
Przecież dla n=1 wychodzi mi k=84 84:12=7, więc pierwsze powinno być prawdą. Dobrze myślę?
Jak wykazać, że k jest parzyste, podzielne przez 12....?
Pozdrawiam
2 gru 00:01
Aruseq: Z dwóch pierwszych wyrazów wyciągnij 3n, a z kolejnych dwóch 4n. Co do podzielności przez 7,
fakt, ze dla jakiegos n tak wychodzi nie oznacza, ze jest tak w każdym przypadku
2 gru 00:06
kaszojad: Dziękuję

))))))))))))))))))))))
2 gru 00:09
kerajs:
Co ciekawe, bez liczenia widać że dla nieparzystych n wyrażenie jest podzielne przez 7.
2 gru 08:32