help z podobistwem
Wiktor81: Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta MNK w skali 3. Oblicz stosunek pola trójkąta ABC do pola
trójkąta MNK.
1 gru 23:06
Aruseq: Stosunek pól figur podobnych to kwadrat skali podobieństwa. Czyli stosunek ich pól to 9.
1 gru 23:08
Wiktor81: a dlaczego nie 1/9?
1 gru 23:09
Aruseq: Bo, że tak powiem, skala jest podana w "tą samą stronę" co pytanie o stosunek pola. Skoro
trójkąt ABC jest podobny do trójkąta MNK w skali 3, to znaczy, że wszystkie boki trójkąta ABC
są 3 razy większe, stąd jego pole jest 9 razy większe.
Gdyby pytanie było o stosunek pola MNK do ABC, wtedy odpowiedzią byłaby 1/9
1 gru 23:11
Mila:

Ilustracja:
ΔABC∼ΔMNK w skali k=3⇔
a=3m, b=3n, c=3k
2)
2 gru 00:03