liczby
Liczby: Czy istnieją, takie liczby naturalne a, b, c, d, że: a+b+c+d=478 i a*b*c*d=132706.
1 gru 21:34
eM: Czy to nie są zadania konkursowe?
1 gru 22:12
Liczby: Nie wiem, może kiedyś były.
1 gru 22:14
eM: Ok, myslalem ze jakis trwający konkurs pan postujesz.
1 gru 22:15
wredulus_pospolitus:
1) rozłóż na czynniki pierwsze liczbę 132'706
zapisz i popatrzymy dalej
1 gru 22:19
Liczby: 132706 = 2*7*9479
1 gru 22:23
eM: No to wniosek
1 gru 22:23
Liczby: Nie istnieją.
1 gru 22:24
wredulus_pospolitus:
I koniec zabawy −−− jeszcze tylko warto by było pokazać, że 9479 jest liczbą pierwszą
1 gru 22:25
eM: Good. Pytanie dodatkowe do zadania. Jaka liczba musi być wpisana zamiast 478 zeby odpowiedź
była inna. Ile jest mozliwosci?
1 gru 22:26
Liczby: Myślę, że 9489. Jedna możliwość.
1 gru 22:34
wredulus_pospolitus:
@Liczby:
1. 132'706 + 3*1 = ...
2. 66'353 + 2 + 2*1 = ...
3. 18'958 + 7 + 2*1 = ...
4. 9'479 + 7 + 2 + 1 = ...
5. 9'479 + 2*7 + 2*1 = ...
1 gru 22:44