procenty
ted: Cenę x pewnego towaru dwukrotnie obniżono o 50% i otrzymano cenę y . Aby przywrócić cenę x ,
nową cenę y należy podnieść o
A) o 100% B) o 300% C) o 75% D) o 200%
rozwiązanie zadania:
Cena po opisanych obniżkach jest równa
y = 0,5 ⋅0,5 ⋅x = 0,25x .
Aby cena wróciła do sytuacji początkowej, musimy ją podnieść o 0,75x , ( nie rozumiem dlaczego
rozwiązaniem nie jest 75%)
skąd to się wzieło poniżej:
0,75x0,25x=3=300%
proszę może ktoś wyjaśni
1 gru 21:33
ted: rozumiem procenty tylko tego przejścia nie rozumiem.
dlaczego rozwiązaniem jest 300%
1 gru 21:36
Aruseq: No to najwyraźniej nie rozumiesz procentów. Teraz 0,25x to 100%, chcemy dojść do x, a więc:
0,25x − 100%
x − y
Wychodzi stąd że y to 400%, czyli cenę trzeba podnieść o 300%.
Wyobraź sobie, że coś kosztuje 100 zł, a później 25 zł i podwyżką chcesz wrócić do 100 zł. Cenę
musisz ponieść o 75 zł, czyli o 300% obecnej ceny
1 gru 21:44
ted: nie wiem czy w zadaniu chodzi o ile RAZY należy podnieść nową cenę?
1 gru 21:45
Aruseq: ?
1 gru 21:46
Aruseq: Jeśli pytasz o to, skąd się wzięło tamto wyrażenie, no to pochodzi ono stąd, że cenę trzeba
podnieść o 0,75x. Trzeba zatem sprawdzić, jaką część 0,25x stanowi 0,75 − wychodzi 3, czyli
300%.
1 gru 21:47
eM: Chodzi o to, że teraz nową cene (y) traktujemy jako punkt wyjscia. Zeby to zobaczyc to weźmy
przykład.
Cena początkowa x=100zł. Po dwoch obnizkach mamy 25zł −−− i to jest nasza nowa cena względem
której liczymy.
Musimy dolozyc 75zł. Przyszedł klient ktory widzi tylko nowa cene 25zl. Potem jak zobaczy 100
to dla niego produkt zdrozal 4krotnie! (podwyżka o 300%).
1 gru 21:49
ted: rozumiem. dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
1 gru 21:52