Pochodna wyższego rzędu
Zanalizazapanbrat: Muszę obliczyć pochodna z f. arcsin(sinx).
Probowalam dwoma sposobami.
| | 1 | |
Z 1 otrzymałam |
| , gdzie x=sin(siny)... |
| | √1−sin2(siny)√1−x2 | |
A w 2 próbowałam z rysunku wywnioskować odpowiednie zaleznosci, ale jak na razie doszłam tylko
do tego, ze w punktach max. (
π2 + kπ) nie będzie pochodnej.
W obu przypadkach nie wiem, jak to dalej ugryźć.
Pomógłby mi ktoś?
1 gru 21:26
Zanalizazapanbrat: Tam w mianowniku pomyłka.
Powinno byc y zamiast siny pod sinusem.
1 gru 21:26
eM: Moze ogranicz sobie dziedzine i skorzystaj z faktu ze masz zlożenie i f i f
−1. Jak nie to
Niech t=sin(x)
Korzystamy ze wzoru na pochodną funkcji zlożonej.
| | 1 | | 1 | | cos(x) | |
( arcsin(t) )'= |
| * t' = |
| * sin(x)' = = |
| |
| | √1−t2 | | √1−sin2(x) | | |cos(x)| | |
| | ⎧ | 1 gdy cos(x)≥0 | |
| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 gdy cos(x)<0 | |
1 gru 21:41
Artiom: A tam nie powinno byc czasem f'(x)=1 dla cos>0.
Bo przeciez rzeczywiscie w punktach π2 + kπ tej pochodnej nie ma (bo nie da sie okreslic
stycznej do wykresu funkcji)?
No chyba, ze ja cos źle rozumiem...
2 gru 09:12
chichi:
no przecież funkcja nie ma sensu dla cos(x) = 0, prawda?
2 gru 09:16
2 gru 10:00